Учні Сумського ВПУ будівництва і дизайну підвищують рівень правових знань

Мої права – обов’язки інших
Права інших – це мої обов’язки

25 вересня 2018 року у бібліотеці ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» відбулася виховна година за темою: «Права свої знай – та про правила і обов’язки не забувай».
Право, мораль, закон – ці парадигми тісно переплітаються в суспільстві. Будь-яке порушення норм права є аморальним вчинком, а порушення закону несе за собою адміністративну або кримінальну відповідальність і накладає відбиток на подальше життя особистості, стає каменем спотикання в намічених цілях, а іноді призводить до обмеження права на свободу.
Саме ці важливі питання обговорювалися під час інформативно-профілактичної зустрічі з Головним спеціалістом обласного управління юстиції Аліною Майбородою та Провідним спеціалістом правової роботи та правової освіти Денисом Лобановим.
Зі вступним словом до присутніх звернувся Денис Олександрович. Він наголосив на тому, що в сучасних умовах побудови правової держави велике значення набуває правове виховання і правова освіта. Щоб бути успішним у сучасному суспільстві потрібно знати свої права та відповідально ставитись до виконання своїх обов’язків.
Організатори заходу розкрили механізми захисту у разі порушення прав та показали тісний взаємозв’язок між захистом прав громадян та виконанням їх обов’язків.
Юристи проінформували учнів про основні випадки правопорушень серед неповнолітніх, особливу увагу звернули на таке негативне явище в підлітковому середовищі, як булінг. Також наголосили на можливостях його уникнення та попередження, оскільки неправова поведінка може мати вкрай негативні наслідки в подальшому житті. Учні закріпили та поглибили свої знання про права людини, про насильство та його види, про формування навичок правомірної поведінки, вміння самостійно приймати рішення, відстоювати власну думку, виховувати толерантність у ставленні до людей та вирішувати конфліктні ситуації виключно мирним шляхом.
Юристи ознайомили учнів з сумною, на жаль, зростаючою статистикою злочинів і правопорушень серед неповнолітніх у нашій країні.
В ході бесіди з’ясувалося, що більшість підлітків знають свої права і свободи, та досить часто забувають про відповідальність, яку потрібно нести за свої дії, адже наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку.
Аліна Констянтинівна зауважила: «Потрібно не лише знати, а й правильно користуватись своїми правами, не порушуючи інтересів інших».
Для учнів, інформація юристів була цікавою і корисною : «Закон – один для всіх!» – таким був їх висновок від почутого.
У кінці бесіди гості відповіли на поставлені їм численні запитання, а учасники заходу висловили надію на продовження подібних зустрічей найближчим часом.