Кухар, кондитер

Заклад здійснює підготовку кухаря 4-го розряду та кондитера 3-го розряду.

Кухар — фахівець, який професійно готує їжу для людей, уміє оформляти готові страви, використовуючи творчий підхід, знає товарознавчу характеристику продуктів, технологію приготування страв та виробів, уміє організовувати робоче місце з дотриманням норм санітарії та гігієни.

Що робить

Готує. Бажано — смачно. Також кухар розробляє карти зі стравами, меню в ресторанах чи кафе, а якщо це шеф-повар, то ще й слідкує за усією командою та керує процесами на кухні. Також кухар відповідає за миття та підготовку продуктів, чистоту на кухні та дотримування санітарних норм, сервірування страв, відгуки клієнтів. Співпрацює з офіціантами та метрдотелем.

Отримавши професію кухаря, можна працювати завідувачем виробництва, шеф-кухарем або відкрити свою справу. Дана спеціальність користується попитом на ринку праці.

Які навички потрібні

  • Відмінна пам’ять та смак, точний окомір, висока чутливість.
  • Вміння своєчасно розпізнати відхилення від технологічного процесу за незначними візуальними чи запаховими ознаками.
  • Витривалість (адже кухарю потрібно багато часу працювати стоячи, а це вимагає гарної фізичної форми).
  • Вміння з одного погляду розпізнати якість та рівень свіжості продуктів.
  • Любов до приготування страв та бажання вчитися новому.

Основною перевагою є те, що професія “кухар” може бути освоєна на будь-якому життєвому етапі.

Переваги в роботі

  • Постійний творчій процес.
  • Маючи кваліфікацію повара, ви навряд залишитеся без роботи.
  • Можливість кар’єрного росту.

Недоліки в роботі

  • Велике фізичне навантаження. Майже увесь час потрібно працювати «на ногах».
  • Довгі зміни. Як правило, денна зміна триває близько 12 годин.
  • Ризик травмування. Навіть професіонали високого рівня не застраховані від травм, ожогів чи порізів, адже на кухні дуже інтенсивний темп роботи.

Скільки заробляє

В середньому «Кухар» в Україні заробляє 19500 грн. В середньому «Кухар» у Сумах заробляє 12500 грн. (дані сайту Work.ua станом на січень 2024 року).

У закладі можна здобути професію “Кухар, кондитер” 3, 4 та найвищого 5-го розряду.

 

Кондитер — це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній заклинатель тіста й володар кремів.

Що робить

Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста й повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера охоплюють:

  • обробку, нарізку, формування та організацію правильного зберігання інгредієнтів;
  • приготування компонентів для майбутніх страв (начинок, кремів, декору);
  • приготування безпосередньо кондитерських виробів;
  • розробку нових рецептів;
  • художнє оформлення десертів.

Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її пакування та логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були всі необхідні інструменти та прилади для приготування, збирає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.

Які навички потрібні

Робота кондитера — творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Щоб стати затребуваним кондитером, потрібно:

  • мати справжню пристрасть до приготування, захоплюватися кулінарією;
  • хороша пам’ять — адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням;
  • аналітичні здібності: хороший кондитер — хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти й те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або низькою буде їхня собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які — ні;
  • гарна фізична форма і витривалість — адже робота кондитера передбачає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.

Переваги в роботі

  • Робота кондитера — відмінна можливість реалізувати свій творчий потенціал.
  • Створюючи десерти, ви завжди будете відчувати вдячність споживачів, адже що може бути краще за «солодке» життя?
  • Працюючи кондитером, ви будете оточені гарними та смачними кулінарними виробами.
  • Професія кондитера дуже затребувана, тож без роботи ви навряд чи залишитеся, якщо будете виконувати її професійно та якісно.
  • Кондитер постійно чогось навчається, освоює нові методики і рецептуру, а значить, нудьгувати не доведеться.

Недоліки в роботі

  • Кондитер постійно чогось навчається, освоює нові методики і рецептуру, а значить, нудьгувати не доведеться.
  • Працюючи кондитером, ви ставите під загрозу власну фігуру і навіть здоров’я. Але якщо ви не будете зловживати з дегустацією, залишитеся у безпеці.
  • Підвищена температура, вологість, постійні фізичні навантаження теж не полегшують роботу кондитера.
  • Від кондитера завжди потребується ідеальний стан здоров’я. Адже якщо ви застуджені, у вас алергія або будь-які хронічні захворювання, працювати з продуктами не можна.

Скільки заробляє

Зарплата кондитера залежить від досвіду фахівця, його навичок, місця роботи: чи працює кондитер на себе або в закладі, в закладі якого рівня, в якому місті тощо.

В середньому «Кондитер» в Україні заробляє 17500 грн. В середньому «Кондитер» у Сумах заробляє 12500 грн. (дані сайту Work.ua станом на січень 2024 року).