Хвороб безліч,а здоров’я одне!
(Л.Берн)
17 жовтня в залі бібліотеки ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» був проведений захід «Як харчуєшся, так і виглядаєш», присвячений Всесвітньому Дню здорового харчування.
Здорове, правильне харчування, є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я. Мета заходу – привернути увагу учнів до питань культури харчування та запобігти поширенню шкідливих харчових звичок та психологічної залежності від їжі. Відзначається «Всесвітній день здoрoвoгo харчування » щорічно 16 жовтня у 50 країнах світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.
Великий мислитель і лікар Стародавньої Греції Гіппократ, якого вважають батьком медицини, радив своїм пацієнтам: «Якщо ви захворіли, поміняйте харчування, якщо це не допомога, тоді звертайтесь до лікаря». Він дав людям просту настанову жити в гармонії з природою, бо порушення законів природи призводить до хвороб.
Саме неправильне харчування лікарі вважають першопричиною майже 90% усіх захворювань внутрішніх органів. Харчові звички впливають не лише на загальний стан здоров’я організму, але й на тривалість життя людини.
За висновками спеціалістів МОЗ України, серед нездорових харчових звичок населення країни першість тримають наступні:
– нерегулярне харчування;
– харчування “на ходу”;
– споживання несвіжої та сумнівної якості їжі.
В ході бесіди був проведений тест: «Твоє здоров’я», в якому учні з цікавістю відповіли на задані питання.
Все більше наших сучасників відходять від колишніх таких модних ще зовсім недавно всіляких дієт і звертають увагу на здорове харчування. Адже здорове харчування — це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя.
Отже, «здорове харчування», це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах..
По закінченню заходу ведучі наголосоли , що харчування невід’ємна частина нашого життя, саме тому харчуванню необхідно приділяти увагу і докладати необхідних зусиль для того, щоб воно було повноцінним!