Правовий бюлетень “Юридична відповідальність за хуліганство”

Хуліганство – це грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Хуліганство в Україні є правопорушенням, за яке передбачена як кримінальна, так і адміністративна відповідальність.

Кримінальна відповідальність за хуліганство передбачена статтею 296 Кримінального кодексу України. Під кримінальну відповідальність підпадають такі дії:

  • заподіяння тілесних ушкоджень, побоїв;
  • пошкодження чужого майна;
  • перешкоджання нормальній роботі громадських закладів.

Нести кримінальну відповідальність за хуліганство може особа, яка досягла 14 років (частина 2 статті 22 КК України).

За просте хуліганство передбачено покарання у вигляді штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 – 17 000 гривень), арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до п’яти років. Найбільш суворе покарання за кваліфіковане хуліганство карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Адміністративна відповідальність за хуліганство передбачає покарання у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-119 гривень), виправних робіт на термін від одного до двох місяців, адміністративного арешту на строк до п’ятнадцяти діб, що зазначено в статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Під адміністративну відповідальність підпадають такі дії:

  • нецензурна лайка в громадських місцях;
  • образливе чіпляння до громадян;
  • дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.

Нести адміністративну відповідальність за хуліганство може особа, яка досягла 14 років. До 14 років відповідальність за дії дітей несуть їх батьки.