Учні Сумського ВПУ будівництва і дизайну прагнуть творити добро

Життя таке коротке.

Поспішайте творити добро.                 

О.Довженко

 

Сьомого лютого в бібліотеці ДПТНЗ «Сумське  ВПУ будівництва і дизайну» відбувся тематичний вечір «На те ми й люди, щоб творити добро».

Добро, людяність, милосердя, благодійність. Знайомі нам, часто вживані слова, а чи кожна душа відкрита для добра? Сьогодні, коли у нашому житті багато зла, егоїзму, жорстокості, людські серця заростають байдужістю до чужого горя, чужої біди. Інколи важко зорієнтуватися в  сучасному, складному світі, зрозуміти, де біле, а де чорне. Молода людина сьогодні нагадує човен, який розгойдується, пливучи, і на який впливають усі течії, а особливо підводні. Людина поступово втрачає себе, намагаючись бути на «ти» зі світом, а втративши, забуває про справжню людську природу, забуває про те, що з давніх-давен існувало золоте правило життя, згідно з яким до інших потрібно ставитися так, як би ти хотів, щоб ставилися до тебе.

«Що людині потрібно для щастя?  –   такими словами звернулась до присутніх бібліотекар Алла Кравченко…– Так, здоров’я, хороші, щирі, вірні друзі, щоб рідні та близькі були поруч, довго жили… А ще потрібно, щоб поруч із нами були завжди добрі, чуйні люди, які уміють вислухати, допомогти, розвеселити, розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді….».

Відомий педагог і письменник Василь Сухомлинський писав, що добро, правда, людяність, співчуття, непримиренність до зла складові найвищої людської краси.

Вихователі Тетяна Кирноз та Наталія Вірченко запропонували учням стати учасниками ситуативної гри, в якій  ведучі розповідали про різні життєві ситуації, а учасники пропонували шляхи їх вирішення. Підлітки мали можливість обговорити почуте, поділитися думками та зробити висновок про те, що бути добрим, толерантним і просто, і складно водночас.

Підводячи підсумки гри вихователь Тетяна Кирноз зауважила: «В будь-якій важкій життєвій ситуації необхідно пам’ятати слова Габрієля Гарсія Маркеса «Завжди знайдуться люди, які захочуть заподіяти тобі біль. Але потрібно продовжувати вірити людям, тільки бути трохи обережніше»».

Учасники заходу переглянули цікаві тематичні кліпи про добро, на вечорі пролунало багато гарних, ліричних, теплих та зворушливих віршів і пісень про долю, про щирість, про милосердя.

Учні також мали змогу переглянути тематичну книжкову виставку «Поспішайте творити добро».

Завершуючи захід бібліотекар Алла Кравченко звернулась до  всіх присутніх із закликом: «Тож поспішаймо творити добро! Доброю справою, щирим ставленням, своєю усмішкою, допомогою у важку годину ми приносимо людям радість, а значить – творимо добро. Сіймо, творімо добро! Бо його ніколи не забувають люди, воно назавжди залишиться в їх пам’яті і серцях. І це продовжить наше життя  на цій квітучій землі».