Учні ДПТНЗ “Сумське ВПУ будівництва і дизайну” вшанували пам’ять героїв Крут

Учні ДПТНЗ “Сумське ВПУ будівництва і дизайну” вшанували пам’ять героїв Крут

 

                                                               Я єсть народ, якого правди сила

                                                               ніким звойована ще не була

                                                                                                                  П. Тичина

 

З нагоди вшанування пам’яті українських юнаків, які героїчно боронили Україну під Крутами в січні 1918 року у вітальні бібліотеки  Сумського ВПУ будівництва та дизайну 30 січня відбувся урок-реквієм «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять».

Кажуть, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. І це дійсно так, бо так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається своїм минулим. Людина, яка не знає минулого – як перекотиполе, куди вітер подме, туди воно й котиться. Саме тому ми повинні знати історію свого народу, яка полита кров’ю і слізьми…

«Однією із найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами. Що насправді відбувалося тоді? Яке значення мав той бій для нашої історії та сучасності? Про це ми сьогодні й поговоримо»,цими словами розпочала захід вихователь Тетяна Кирноз.

Ведучі нагадали присутнім про героїчно-трагічні події столітньої давнини, які відбулися в морозні січневі дні 1918 року під селищем Крути.

Героїчний бій став одночасно трагедією й  гордістю України. Юнаків було 300 проти шеститисячної армії ворога. Більшість пала в бою, інших забрали в полон, довго й жорстоко катували.

Та не впали юні герої на коліна, не просили пощади, помилування. Загинув увесь студентський курінь славною смертю, смертю героїв, віддавши своє молоде життя за Україну, показавши, що воля українського народу до визволення є твердою і непереможною.

Ведучі наголосили, що між тими подіями, і подіями, які відбуваються в нашій державі тепер, сміливо можна провести історичну паралель. Минули роки, змінилися покоління, і знову на захист багатовікової національної ідеї піднявся цвіт нації.  Знову перед Україною нависла небезпека бути поглинутою ненаситним московським окупантом. І знову на нас чекають випробування, які ми мусимо витримати, щоб захистити Батьківщину! Боротьба буде нелегкою, але ми маємо гідні приклади для наслідування, які не загубилися у вирі минулих століть.

Крилаті рядки славетного поета Павла Тичини і тепер можуть слугувати гаслом повсталої України:

Я єсть народ, якого правди сила