Виховна година до Дня гідності і свободи

Пливе кача по тисині

А сотню вже зустріли небеса..

Летіли легко, хоч Майдан ридав…

І з кров’ю перемішана сльоза…

А батько сина ще не відпускав…

Й заплакав Бог, побачивши загін:

Спереду – сотник, молодий, вродливий

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній сивий-сивий…

І рани їхні вже не їм болять…

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло…

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла…

Указом Президента від 13 листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об`єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, було установлено в Україні День Гідності та Свободи, який відзначається щорічно 21 листопада.

У 2013–2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія – народ повстав проти свавілля корумпованої влади. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян мирний протест перетворився на революційний рух, який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців.

Відтоді щорічно всі українці згадують тих, хто віддав життя в боротьбі за майбутнє. Люди, які ціною власного життя змінили історію України, активісти, які полягли на Майдані, були з різних куточків України, різних національностей, різного віку й віросповідання, різних професій. Але їх назавжди об`єднали любов до України та прагнення змінити життя кожного українця на краще.

21 листопада у літературній вітальні бібліотеки «Сумського ВПУ будівництва і дизайну»  відбулася година пам’яті, присвячена Дню Гідності та Свободи.

Захід був сповнений патріотизму, мужності та сили духу. Учні з захопленням прослухали інформацію і подивилися документальне відео про події у листопаді 2013 року – лютому 2014 року.

Присутні вшанували громадянський подвиг, патріотизм й мужність героїв, які виступили на захист демократичних цінностей та не пошкодували власного життя задля оновлення Української держави. Саме ці українські народні герої відстояли національні інтереси та європейський вибір України, визначили цивілізаційний шлях для майбутніх поколінь. Своєю непохитністю та самопожертвою герої майдану заслужили шану та повагу усіх співгромадян.

Пам`ятаймо Героїв України!