Учні ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» вчаться толерантності

                                                                                   Своїм терпінням ми можемо

                                                                                  досягти більшого, ніж силою…

                                                                                                                              С.Брек

13 листопада в бібліотеці ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» до Міжнародного Дня толерантності відбулася година спілкування «Ми різні, але ми – рівні. Принцип толерантності» .

Проблема розвитку духовності, зокрема, толерантного ставлення людини до оточуючих дуже актуальна у наш час. Принципово важливим є усвідомлення необхідності навчитися жити у світовій спільноті, керуючись принципами толерантності.

Міжнародний день толерантності запровадили у 1996 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Рік перед тим 16 листопада  ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.  Декларація чітко формулює положення про те, що у повсякденному житті толерантність – це не бездіяльність, а активна життєва позиція, суть якої полягає не стільки у тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але охоче визнавати та приймати поведінку, переконання і погляди інших людей, які відрізняються від своїх власних. Толерантності потрібно вчитися, оскільки толерантність – це здатність людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, невороже зустрічати відмінне від своєї думки.

Під час години спілкування, обговорюючи основні тези толерантності, учасники заходу мали можливість висловити власну думку, погляди, своє бачення толерантності та дати відповіді на конкретні питання.

Цікавим для присутніх став тест «Оцінка і самооцінка: чи толерантні ви до оточуючих». Поетичності заходу надали вірші, притча та легенда про толерантність, співчуття. Присутні також ознайомилися з книжковою виставкою «Толерантність – шлях до миру».

Як показав час, усі біди нашого сьогодення зумовлені тим, що люди не навчилися конструктивно взаємодіяти, йти на компроміс, не виховані в дусі миролюбства і терпимості. Толерантність – це мистецтво жити в світі не схожих людей та ідей.