Краєзнавча година «Люблю я свій народ, шаную його звичаї»

8 червня 2021 року для учнів гуртожитку у бібліотеці ДПТНЗ «Сумське вище професійно-технічне училище будівництва і дизайну»  була проведена краєзнавча година «Люблю я свій народ, шаную його звичаї»  Аллою КРАВЧЕНКО, бібліотекарем, Тетяною КИРНОЗ  та Наталією ВІРЧЕНКО, вихователями.

На перший літній місяць припадають Зелені свята (Трійця), якими наші предки віншували буйне пробудження природи. В Україні вони проходили урочисто і з особливою шаною.

Трійця – це свято починалось із запаху любистку, чебрецю та трави Івана-Купала, що бабусі розкладали на свіжовимазаній глиною долівці. Своє обійстя вони прикрашали живими квітами, пахучими травами та гілочками дерев (клечання).   Гілочки верби, клену біля іконостасу, по кутках, над вхідними дверима перетворювали оселю на казковий зелений палац.

Традиції, якими багата Україна, і які самоцвітно сяють у скарбниці національної творчості, духовно зміцнюють народ і підкреслюють його самобутність. Їх зберігають, дотримуються, передають із покоління у покоління, бо вони є невід’ємною  частиною нашого історичного буття. Тому так важливо плекати у дітей почуття національної  свідомості через занурення  у  багатий світ української традиційної спадщини.