ЗНАЙОМСТВО ІЗ ПЕРЕМОЖЦЯМИ КОНКУРСУ НА УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТРИВАЄ

ЗНАЙОМСТВО ІЗ ПЕРЕМОЖЦЯМИ КОНКУРСУ НА УЧАСТЬ У ПРОЄКТІ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТРИВАЄ

Одним з переможців конкурсного відбору для участі в проєкті “Енергоефективний освітній заклад. Термомодернізація закладів ПТО в рамках розроблених курсів з енергоефективності” став державний професійно-технічний навчальний заклад “Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну”.

Державний професійно-технічний навчальний заклад “Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну” є закладом професійної (професійно-технічної) освіти третього атестаційного рівня і здійснює освітню діяльність понад 70 років.

Заклад освіти готує конкурентоспроможних робітників будівельної галузі, професій легкої промисловості, сфери послуг, громадського харчування та загальних для всіх галузей економіки, здатних до самореалізації в новому інформаційно-освітньому середовищі. Заклад освіти впроваджує освітню діяльність за 11 професіями та трьома короткостроковими програмами.

З 2021 року Державний професійно-технічний навчальний заклад “Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну” на підставі конкурсного відбору впроваджує міжнародний проєкт Програми “Просування енергоефективності та імплементації директиви ЄС про енергоефективність в Україні”, що реалізується в Україні компанією GIZ за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. За цей час 4 педагогічні працівники пройшли курси підвищення кваліфікації за освітньою програмою “Передові системи термомодернізації будівель і споруд”, що імплементується в закладі.

У 2021-2022 навчальному році 14 здобувачів освіти отримали сертифікат міжнародного зразка. У жовтні 2022 року заклад отримав технічну підтримку у вигляді 6 ноутбуків з ліцензійним програмним забезпеченням.

У 2022-2023 навчальному році заклад продовжує співпрацювати з GIZ: підписаний меморандум про взаєморозуміння, розширено діяльність ще двох напрямів (монтажник віконних та дверних конструкцій, ізолювальник з термоізоляції).
Результати роботи над проєктом увійшли до роботи за темою “Проєктна діяльність закладу професійної освіти як умова якісного позиціонування на ринку освітніх послуг”, яка була подана на XIII Міжнародній виставці “Сучасні заклади освіти” (2022) та нагороджена золотою медаллю.

Крім цього, реалізація проєкту включена в стратегію Центру розвитку кар’єри, що відкрився на базі закладу 25 листопада 2022 року.

Досвід закладу з імплементації програм були представлені на заходах міжнародного, всеукраїнського рівнів:
13 квітня 2022 року – панорамний Всеукраїнський вебінар “Soft skills: практики формування в умовах воєнного стану”;
27 квітня 2022 року – вебінар секції заступників директорів з навчально-виробничої роботи Чернівецької області;
30 квітня 2022 року – засідання обласного методичного об’єднання викладачів спеціальних дисциплін та майстрів виробничого навчання ЗП(ПТ)О Чернівецької області з підготовки кваліфікованих робітників швейного напряму “Педагогічні умови формування конкурентоздатних робітників”;
6 вересня 2022 року – вебінар “Основи маркетингу і логістики інновацій у професійній освіті” в рамках реалізації експериментальної діяльності інноваційно відділеного кластеру “Енергоімпульс”;
13 вересня 2022 року – обласнa конференція педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Чернівецької області “Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної освіти) в Чернівецькій області”;
20 жовтня 2022 року – Всеукраїнський вебінар “Логістика формування навичок успішності” в рамках проведення міжрегіонального експериментального майданчика “М’які навички (soft skills) майбутніх кваліфікованих робітників в освітньому середовищі закладу професійної (професійно-технічної) освіти”;
17 листопада 2022 року – Всекраїнська науково-практична конференція “Управління розвитком ЗП (ПТ)О на засадах педагогічної логістики: стан, реалії, досвід”;
24 листопада 2022 року – круглий стіл “Логістика формування навичок успішності (soft skills)” за програмою ХІІІ Міжнародної виставки “Сучасні заклади освіти” й ХІV Міжнародної виставки “Інноватика в сучасні освіті”;
6 грудня 2022 року – Всеукраїнський вебінар “Логістика формування навичок успішності”.

Реалізація проєктної діяльності на 2022-2023 н.р. включена до експериментального майданчика “Формування м’яких навичок (soft skills) майбутніх кваліфікованих робітників в освітньому середовищі закладу професійної (професійно-технічної) освіти”.

Наразі заклад є одним з учасників проєкту “Енергоефективний освітній заклад. Термомодернізація закладів ПТО в рамках розроблених курсів з енергоефективності”, що реалізується Благодійним фондом “Людина” у співпраці з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту “Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні”, що виконується компанією GIZ за дорученням уряду Німеччини.

В рамках реалізації вищезазначеного проєкту планується утеплення двох майстерень та оновлення меблями трьох кабінетів професійно-теоретичної підготовки, де проходить навчання здобувачів освіти за короткостроковими програмами: “Монтажник віконних та дверних конструкцій”, “Ізолювальник з термоізоляції”, “Передові системи термомодернізації будівель і споруд”.