Тиждень права

Діти – це особлива соціально-демографічна група населення з віковими обмеженнями від народження до 18 років, яка має свої права, інтереси, специфічні проблеми, але не може відстоювати і захищати їх. Унаслідок цього сьогодні досить гостро постає проблема захисту дітей та їхніх прав.
06.12.2023 року у рамках «Тижня права», присвячений Міжнародному дню захисту прав людини, був проведений правопросвітницький захід для здобувачів освіти ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва і
дизайну» із адвокатом Віталієм НАГОРНИМ благодійного фонду «Право на захист», яку організували вихователь гуртожитку Наталія ВІРЧЕНКО та комендант Світлана ПУХНО.
Під час зустрічі підлітки ознайомилися з основними пунктами Конвенції ООН «Про права дитини» та дізнались про стан дотримання прав дітей у світі та головним чином в Україні. Окремо зупинилася на тому, що всі люди від народження мають певні права, які гарантовані і захищаються державою, але права однієї дюдини не повинні порушувати прав інших людей.
Присутнім було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов’язки та відповідальність згідно чинного законодавства України та Декларації ООН про права дитини, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки. Життєві приклади, конкретні ситуації які розглядалися під час зустрічі змусили замислитись над необхідністю знати закони нашої країни.
Проведення таких заходів дає можливість здобувачам освіти навчитися відстоювати свої права, свою гідність, навчитися захистити себе, зрозуміти, що відчуває людина, яка зазнає насильства, навчитися нести відповідальність за свої вчинки та доброзичливо ставитися до оточуючих.