Свято українського борщу

🧑‍🍳 Для здобувачів освіти з професії кухар-кондитер був проведений квест «Вгадай мене: свято українського борщу». Метою заходу було акцентувати увагу на історичні факти, територіальні особливості, які впливали на різновиди приготування борщів. В старовинній українській кухні існують три різновиди традиційного борщу.
🍲 Перший – червоний готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, а з другої половини ХIХ століття – з картоплею.🥔 У святкові чи недільні дні борщ варили на м’ясному бульйоні, а в будні дні – на воді, потім засмажували салом з часником і цибулею.🧅 Борщ заквашували червоним буряком, буряковим квасом, подавали зі сметаною. Гострого смаку додавав борщу червоний стручковий перець.🌶
На Слобожанщині борщ готували з квасолею, заправляли злегка підсмаженим борошном (готували затірку). Для смаку додавали сік свіжих вишень або яблук.🍒🍏🍎
Другий різновид борщу – щавелевий. Його варили з молодим щавілем, кропивою, лободою, подавали з круто звареним яйцем та сметаною.🥚🍽🧂
Третій різновид бощу – холодний. Холодник готували влітку. Овочі варили, різали соломкою, заправляли квасом або сироваткою, додавали круто зварені яйця, зелень, сметану, м’ясо або рибу.🥩