Виховна година “Храми Сумщини”

Рідні Суми мої –

Зелен – місто над Пслом,

Грієш серце мені

І шануєш добром.

Славне місто моє,

Я тебе покохав.

Всі чарівні пісні

Для вас, Суми, співав

Золотим куполам

Древніх храмів твоїх…

Калюжний М.Я.

19 квітня 2018 року учні ДПТНЗ “Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну” групи №22 за професією “Перукар (перукар – модельєр)” відвідали бібліотеку – філію №1 Сумської міської ЦБС, де була проведена виховна година на тему “Храми сьогодення”. Діти стали учасниками заочної екскурсії по соборах і церквах міста Суми.

Храми рідного міста – величні і прекрасні. Вони тягнуться в небо, ніби намагаючись з’єднати нас із Богом. Вони служать добру і світлу. Храми м. Суми – давні й нові, вишукані і ошатні – від діда до онука несуть Божі заповіді, за якими нам жити.

Архівні дані засвідчують, що на початку ХХ століття в Сумах було 11 православних церков та 8 домових храмів і храмів при різних закладах. Вони вабили красою, внутрішнім оздобленням. Храми сіяли серед люду моральність і милосердя. У минулому з ними пов’язані видатні сторінки історії, культури і освіти. Не всі, далеко не всі збереглися вони донині. Болючого удару завдали роки сталінщини. Внаслідок антирелігійної політики місцевою владою у 20-30 роки ХХ ст. були закриті, пограбовані й знищені 4 церкви та 8 домових храмів.

Просто таки кавалерійським наскоком знищено в Сумах Миколаївську, Покровську, Введенську і Різдво – Богородицьку церкви.

Дякуємо працівникам бібліотеки за те, що дали змогу дітям подумки пройтися вулицями нашого рідного міста, стародавнього, але від того ще прекраснішого, доторкнутися серцем і душею до історичного літопису наших храмів, які, як і люди мають свою долю.