Як правильно вибрати майбутню професію

Згадайте своє дитинство, коли родичі задавали на перший погляд жартівливе запитання: «Ким ти хочеш стати, коли виростеш?». У часи наших батьків відповіддю були горді і значущі в суспільстві професії – космонавтом, міліціонером, лікарем, вчителем… Роки пройшли і сьогодні малюки з упевненістю відповідають дорослим – президентом, бізнесменом, співаком… Що ж, час іде і суспільство змінює курс розвитку, сьогодні в ньому зовсім інші цінності й ідеали, що, відповідно, позначається на виборі майбутньої професії наших дітей.

Але як же, все-таки, не помилитися і вибрати саме ту професію, яка допоможе все життя займатися улюбленою справою і приносити користь людям? Для початку, давайте розберемося, хто і що впливає на цей вибір, і чиїм думкам варто віддати перевагу.

Хто і що впливає на наш вибір

Звичайно, людина – сама творець своєї долі, але часто в житті вона зіштовхується з думкою суспільства, батьків, друзів, знайомих, наставників, і тоді саме ці фактори можуть вплинути на остаточне рішення. Мало хто хоче йти проти усталених канонів у соціумі і вибирати не престижну професію, а іноді навіть «не модну». Також не багатьом вдається встояти перед «авторитетною» думкою батьків.

Батьки
Усі батьки мріють про вдалу кар’єру їхнього чада і відповідно прикладають всіх зусиль для того, щоб їхня дитина закінчила найбільш престижний НЗ, влаштувалася в хорошу компанію і швидко почала рухатися вгору по кар’єрних сходах. Однак не завжди думка старшого покоління збігається з думкою дітей. Саме тому трапляється так, що батьки, користуючись зв’язками, допомагають дитині вступити в невідомий для неї НЗ або влаштовують на не цікаву для неї роботу. Звісно, ми віримо, що батьки бажають нам тільки добра, і тому погоджуємося з їхнім вибором, з надією, що з часом і самі полюбимо обрану нам професію. Хтось, вибравши роботу за повчанням батьків, домагається в ній успіхів, тим самим, радуючи своїх батьків, а хтось, не витримавши нудних і нецікавих для нього предметів, кидає інститут і йде «на вільні хліба».

Слідуючи з вищесказаного, радимо батькам все ж таки прислухатися до думки дітей і разом, демократично, підходити до вибору майбутньої професії спадкоємця. Досвід старшого покоління і сучасні погляди молоді приведуть вас до правильного вибору.

Друзі та знайомі
Той факт, що дитина, перебуваючи в певному малому соціумі, вбирає його думки і погляди, незаперечний. Часто це впливає на профорієнтацію майбутнього фахівця. Скільки відомо випадків, коли двоє нерозлучних друзів вступали в один інститут на лікаря, при тому, що один із них ні грама не розумівся на біології, а хлопець, намагаючись завжди бути поруч з коханою дівчиною, вступав вчитися на невідому для нього професію філолога…

Дуже добре, що ви намагаєтеся не розлучатися з друзями чи коханими після школи, але, тим не менш, пріоритети у виборі майбутнього у вас можуть бути абсолютно різними, і ви це точно зрозумієте, коли почнете вчитися. Не радимо вам також безглуздо прислухатися до необґрунтованих висловлювань знайомих про не престижність обраної вами професії. Запам’ятайте, що хороший фахівець у своїй справі ніколи не залишиться без роботи і відповідно без заробітку, а значить зможе забезпечити своє майбутнє. Тому міркувати в шкільному віці про престижність майбутньої кваліфікації, щонайменше, смішно.

Суспільство
Як не крути, а людина росте і розвивається в суспільстві, переймає від нього певні моральні та етичні принципи і погляди на життя. Сьогодні досить популярними і престижними є професії юридичного та економічного профілю, маркетинг, лінгвістика та програмування. Проте вже в наш час спостерігається надлишок юристів, яким не залишається нічого іншого, як відкривати власні нотаріальні контори, щоб хоч якось забезпечити собі робоче місце. Бухгалтера та економісти в країні з нестабільною політичною та економічною ситуацією явно не будуть надто затребувані, особливо, якщо це фахівці, що закінчили такі популярні нині бухгалтерські курси.

У той же час, у нас катастрофічно не вистачає фахівців далеко не популярних в наш час професій – сантехніків, будівельників, зварювальників, теслярів і т.д. Ці професії не користуються популярністю серед молоді, відповідно лише невелика кількість молодих людей мріє пов’язати своє життя з трудовою спеціальністю.

Фінансові перспективи
Висока стабільна заробітна плата – один з визначальних факторів, який враховують школярі. Звісно, сплативши п’ять років навчання у НЗ, потрібно не тільки «відпрацювати» ці гроші, але й забезпечити собі гідне майбутнє. А якщо ваша улюблена професія співпаде ще й з високою оплатою – вважайте, що вам дуже пощастило в житті.

На жаль, сама по собі професія не дає гарантій високої і стабільної зарплати. Заробіток залежить також від того, наскільки хорошим фахівцем ви станете, якою буде ваша кваліфікація, а також на якому підприємстві вам пощастить працювати. Погодьтеся, часто люди, які закінчили один НЗ і один факультет, зовсім по-різному влаштовуються в житті і займають різне становище в суспільстві. Тому, брати за основу даний критерій вибору буде надто вже просто і наївно.

Як зробити правильний вибір

Перш за все, варто розібратися в собі, своїх бажаннях, можливостях та потенціалі. Подумайте, які предмети вам подобаються у школі, і по яких із них у вас висока успішність, чим подобається займатися у вільний від навчання час, які у вас хобі та захоплення. Адже часто трапляється, що невинне хобі починає не тільки приносити дохід, але й стає основою для відкриття власного бізнесу.

Оцініть свої можливості
Не варто будувати ефемерні плани в тій галузі, в якій вам «нічого не зрозуміло». Буває, що з часом відкривається прихований потенціал, але навряд чи ви станете великим математиком, якщо ваш середній бал з математичних наук зовсім не тішить… Геніальні люди були геніями у своїй справі ще в дитинстві, відповідно придивіться до того, що у вас добре виходить робити ще з ранніх років.

Пройдіть тест на профорієнтацію
Подібні психологічні тести проводяться у школі, але їх можна легко знайти у всесвітній павутині. Дані тести розробляються психологами і соціологами, правдивість їхніх результатів звичайно не стовідсоткова, але, у всякому разі, зможе наштовхнути вас на певні роздуми і висновки.

Вивчіть ринок праці
Зробити це можна за допомогою газет з оголошеннями про роботу, а також за допомогою інтернет-порталів про роботу. Так ви побачите, які професії зараз найбільш затребувані і фахівці якого рівня знаходяться на першій ступені пошукових запитів.

Будьте далекоглядні
Постарайтеся подумати над тим, які галузі будуть найбільш розвинені в той час, коли ви закінчите ВНЗ. Не секрет, що сьогодні, у століття цифрових технологій, комп’ютерні науки розвиваються все активніше і ця тенденція не має наміру зменшувати темпи. Відповідно, хороші програмісти будуть потрібні і у майбутньому. А ось у педагоги маркетингові дослідження ринку праці «рватися» не радять. Демографічна криза, на жаль, продовжується і відповідно кількість першокласників з кожним роком стає все меншою. Лікарі ж, навпаки, завжди «будуть в ціні», оскільки у суспільстві з’являються все нові віруси і захворювання, і для їхнього лікування потрібні прогресивні молоді голови.

Зверніть увагу на умови праці
Для багатьох це теж важливий фактор. Варто визначитися, як вам комфортніше працювати – вдома чи в офісі, повний робочий день чи мати вільний графік, працювати без виїздів чи бути готовим до постійних відряджень. Можливо, вам подобається працювати з людьми і у вас «добре підвішений язик», а може, ви любите зосереджуватися на улюбленій справі і працювати наодинці, не відволікаючись на оточуючих. Робота на металургійному підприємстві суттєво відрізняється від роботи в офісі в центрі міста, а полярний полюс може стати каторгою для теплолюбного співробітника.

Доступність навчання
На жаль, минули ті часи, коли школярі з високим потенціалом могли отримати навчання в будь-якому НЗ і стати хорошим фахівцем у своїй галузі. Сьогодні доводиться вибирати, куди піти вчитися, і часто вибір досить обмежений. У жителів маленьких міст і сіл не завжди є фінансова можливість відправити своє чадо вчитися «за тридев’ять земель», та й, повернувшись в рідне селище, юнак, що закінчив НЗ не завжди зможе знайти собі застосування на малій батьківщині.

 

Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну запрошує на навчання за ПРОФЕСІЯМИ:

095-240-08-28

На базі 9 класів

  • кравець, закрійник;
  • перукар (перукар-модельєр), візажист;
  • столяр будівельний, тесляр;
  • муляр, електрозварник ручного зварювання;
  • штукатур, маляр, лицювальник-плиточник.

 На базі 11 класів

  • кухар;
  • перукар (перукар-модельєр), візажист;
  • секретар керівника (організації, підприємства, установи);
  • столяр будівельний, тесляр;
  • штукатур, лицювальник-плиточник;
  • муляр, електрозварник ручного зварювання

Сайт http://vpu6.sumy.ua

ДПТНЗ “Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну” гостинно відчиняє для Вас свої двері. Ми будемо раді бачити Вас серед своїх учнів.

Наші переваги:

  • вступ без екзаменів;
  • вступ після 11 класу без ЗНО;
  • одночасне отримання повної середньої та професійної освіти;
  • можливість на базі училища отримати вищу освіту в НКЦ Глухівського національного педагогічного університету;
  • щомісячна стипендія, матеріальна допомога, заохочення;
  • безкоштовний гуртожиток;
  • якісне комплексне харчування;
  • можливість отримати додатковий заробіток на підприємствах під час виробничої практики;
  • учнівське самоврядування;
  • гуртки художньої самодіяльності, театр мод, спортивні секції.

Наші реквізити: м. Суми, вул. Охтирська, 28, тел. 33-52-07

Психологічні тести для вибору професії:

http://prof.osvita.org.ua/uk/determine/testing/7/index.html

https://pustunchik.ua/ua/checkYourself/tests-and-puzzles/test-na-professiu