Учні ДПТНЗ «Сумського ВПУ будівництва і дизайну» вчаться толерантності

                                                                                  Своїм терпінням ми можемо

                                                                                  досягти більшого, ніж силою…

                                                                                                                              С.Брек

 

 

14 листопада в бібліотеці ДПТНЗ «Сумського ВПУ будівництва і дизайну» до Міжнародного дня толерантності відбулася година спілкування «Толерантність – потреба сьогодення» .

Проблема розвитку духовності, зокрема, толерантного ставлення людини до оточуючих, дуже актуальна в наш час. Принципово важливим є усвідомлення необхідності навчитися жити у світовій спільноті, керуючись принципами толерантності.

Міжнародний день толерантності запровадили у 1996 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Рік перед тим 16 листопада  ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.  Декларація чітко формулює положення про те, що у повсякденному житті толерантність – це не бездіяльність, а активна життєва позиція, суть якої полягає не стільки в тому, щоб терпіти чужий спосіб життя, поведінку, звичаї, почуття, думки, ідеї або вірування, але охоче визнавати та приймати поведінку, переконання і погляди інших людей, які відрізняються від своїх власних. Толерантності потрібно вчитися. Оскільки толерантність – це здатність людини, спільноти, держави чути і поважати думку інших, невороже зустрічати відмінне від своєї думки.

Під час години спілкування учні переглянули презентацію «Толерантність – основа спілкування». Обговорюючи основні тези толерантності, учасники заходу мали можливість висловити власну думку, погляди, своє бачення толерантності та дати відповіді на конкретні питання.

Цікавим для присутніх став тест «Оцінка і самооцінка: чи толерантні ви до оточуючих».       Поетичності заходу надали вірші, притча та легенда про толерантність, співчуття. Присутні також переглянули фільм про толерантність та ознайомилися з книжковою виставкою.

Як показав час, усі біди нашого сьогодення зумовлені тим, що люди не навчилися конструктивно взаємодіяти, йти на компроміс, не виховані в дусі миролюбства і терпимості. Толерантність – це мистецтво жити в світі не схожих людей та ідей.