Година пам’яті: “АФГАНІСТАН: ПОДВИГ, БІЛЬ, ПАМ’ЯТЬ…”

Ти – вічний біль, Афганістан,

Ти – наш неспокій.

І не злічить глибоких ран

В борні жорстокій.

І не злічить сліз матерів, дружин, дітей –

Не всі вернулися сини із тих ночей…

15 лютого – день вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

30 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу. Війна, яка тривала понад 10 років, забрала понад два мільйони життів. З боку СРСР втрати склали 15 тисяч людей. У Афганській війні брали участь і 160 тисяч українців. 3 тисячі з них загинули. Понад 8 тисяч повернулися скаліченими.

Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.

Афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків…

До цієї дати у бібліотеці ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну» був організований вечір-спомин «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…»

Під час заходу присутні ознайомилися з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, переглянули документальні відео- фрагменти про афганську війну, вшанували пам’ять тих, хто поліг в Афганських ущелинах, схиливши голови у скорботній хвилині мовчання…