Чорний квадрат Малевича: українське коріння

У світі існує тільки два полотна, які, навіть далекі від мистецтва люди, впізнають безпомилково. Це – «Джоконда» Леонардо да Вінчі й картина «Чорний квадрат» авторства Казимира Малевича.
Ще донедавна, через призму російської пропаганди, світ знав його як засновника російського авангардного мистецтва, а він називав себе українцем.
Другого березня у бібліотеці ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище
будівництва і дизайну» бібліотекарем Аллою КРАВЧЕНКО та вихователем Тетяною КИРНОЗ була проведена виховна година – «Чорний квадрат» Малевича: українське коріння».
Народився митець у Києві. До 17 років жив з батьками по українських селах. Рідними мовами його дитинства були українська й польська. Любив він українське селянське мистецтво. Був професором Київського художнього інституту. Свої найкращі статті оприлюднив в українських журналах. Прекрасно співав українські народні пісні, пересипав свою російську мову українськими дотепами й прислів’ями, і до кінця днів любив землю, де народився і виріс.
Малевич незмінно входить до списку найбільш суперечливих художників. Одні люди вважають його генієм, їх опоненти лають живописця за примітивізм і відсутність фантазії. У будь-якому випадку, хоча творчість художника є предметом суперечок, сучасники його знають і захоплюються яскравими роботами. Інтерес до особистості й полотен Малевича не вщухає з часом, що є свідченням важливої історичної ролі художника.
Малевич винайшов абсолютно новий напрямок живопису, названий супрематизмом. На домінуючу позицію в полотнах цього жанру виходять форма й колір. Робота «Чорний квадрат на білому тлі» стала найбільш відомим зразком цього мистецького напрямку.
Таємниця Квадрату й досі не розкрита, у кожного він викликає власне розуміння і сприйняття. Цей витвір мистецтва ділить людство на дві категорії: тих, хто категорично не сприймає його, і прихильників, які присвячують йому монографії, фільми та навіть пісні. Митець же казав: «Звиклим грітися у милого личка, важко зігрітися у обличчя квадрата». Для художника це було ядро спресованих сенсів, розгортанню яких присвячене було все його життя і творчість.
P.S. У лютому 2023 року музей Амстердама «Стеделек» визнав Казимира Малевича українським художником і розмістив цю інформацію в описі робіт художника як у постійній експозиції, так і на сайті.