Особистісні кордони як захист від маніпуляції!

Особисті кордони – це про психологічні фільтри, бар’єри і механізми захисту, що відповідно захищають, підтримують та визначають самопочуття людини, її психологічний комфорт . Коли ці кордони послаблюються або порушуються, ми відчуваємо низку емоційних і психологічних труднощів.
?️ 20.12.2023 року із здобувачами освіти, які проживають у гуртожитку закладу ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» відбулася зустріч з психологом Клініка Дружня До Молоді Людмилою ПОНОМАРЕНКО.
В ході бесіди вона пояснила, що кожна людина ніби суверенна держава має свою особисту територію, кордони, закони, особливі правила. У фізичному світі межу окреслює огорожа, паркан або інша конструкція. У психологічному просторі ці огорожі, тобто психологічні кордони, невидимі. Їх можна відчути лише, спілкуючись з іншою людиною. За допомогою психологічних кордонів людина дозволяє іншим наближатися до себе фізично і психологічно лише до певної відстані, оберігаючи свій внутрішній світ від небажаного вторгнення, шкідливого або надмірного впливу.
?По закінченню зустрічі психолог нагадала, що при встановлених здорових особистісних кордонах людина вміє налагоджувати комфортні міжособистісні стосунки, регулювати межу втручання у власний внутрішній світ, захищати себе від впливу некоректних думок і бажань, приниження, маніпулювання з боку інших людей. Здорові психологічні кордони допомагають нам розвиватися, налагоджувати партнерські стосунки, зберігати стан позитивного налаштування, внутрішнього комфорту й благополуччя.